Имат ли проблеми с новите рецепти и личните лекари?

  • 08 септември 2024 13:41

  • 367
  • 1
Имат ли проблеми с новите рецепти и личните лекари?
© Нова телевизия

Имат ли проблеми с новите рецепти и личните лекари? Заработи ли без проблем електронното здравно досие? Какво трябва да знаят родителите преди първия учебен ден? Отговорите дава общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Какво значи детето няма да бъде заведено в кабинета на лекаря и ще му се издаде ей така документ, че има профилактична здравна карта? За да бъде изготвена тя, детето трябва да бъде прегледано и как ще стане, ако то не дойде в кабинета?", запита докторът по отношение на предложението картите да се издават без задължително посещение в лекарски кабинет. 

"Искаме, когато сме прегледали детето в кабинета, да можем да издадем личната профилактична здравна карта електронно. А не, когато приключи прегледа да започне едно дълго писане в картона", заяви д-р Николова. 

Хаос при отпускането на лекарства с електронни рецепти

Относно обещанията на предишните управляващи, че ще има над 50 безплатни лекарства, докторът съобщи, че още когато е била въведена идеята от Националното сдружение са алармирали, че няма финансова оценка. "Трябва да има съвпадение между желанията и възможностите", допълни тя. 

"Много по-важно в електронното досие е достъпът за лекарите. Ние все още нямаме този достъп", уточни д-р Николова и допълни, че често се случва пациентите да не могат да предадат точно предишните си диагнози. "Когато ние имаме достъп, ще може да видим всичко, което се е случило с нашия пациент". 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Това нещо

2024.09.08 | 13:59

1
спешно трябва да отслабне , защото очилата армани не спасявят положението с външният вид

Добави коментар

Водещи новини