Проект: Електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично в аптеките

  • 22 юни 2024 11:14

  • 374
  • 1
Проект: Електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично в аптеките
© Novini.bg/ Canva

Електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките, предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане.

Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа.

Божанов: Заплащането за издаване на електронна рецепта е незаконно

Ако в аптеката са налични само някои от предписаните на човек лекарства, фармацевтът може да ги отпусне на момента и рецептата ще се води частично изпълнена. Останалата част от нея трябва да бъде изпълнена в срок от 2 работни дни, но не по-късно от датата на валидността й, предвиждат нормативните промени.

Повторното отпускане на лекарства може да се случи в същата или в друга аптека, която работи със Здравната каса. Целта е да не се прекъсва терапията на пациентите, включително когато в аптеката нямат достатъчно опаковки от дадено лекарство.

Предлага се също премахване на ограничението с една рецепта да се изписват максимум три медикамента за до три заболявания.

Идеята е да се назначава лечение чрез едно електронно предписание. 

В същото време се въвежда правило за едно заболяване да се предписват до три лекарствени продукта, както е заложено в Националния рамков договор. Очаква се промените да бъдат одобрени в началото на следващия месец.   

Последвайте канала на

Радина Лазарова
374 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.22 | 14:32

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини