НЗОК стартира СМС и Вайбър известяване

Булфото
share

От 1 септември 2024 г. кандидатстващите за отпускане на скъпи лекарства за хронични или редки болести, отпускани с електронни протоколи, издавани от лекари специалисти и от специализирани лекарски комисии, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия, ще бъдат известявани със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата Вайбър. 

Това каза пред журналисти и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров. Към съобщенията няма да има прикачени файлове или линкове, няма да се изискват пари за каквото и да било, когато пациентите получат съобщенията, подчерта проф. Мавров в отговор на въпрос за евентуални измами.

Съобщението за протоколите за лекарства ще бъде кратко и ще съдържа информация за номера на протокола и валидността му, каза Ивайло Стойчев, мениджър „Информационни технологии“ в „Информационно обслужване“ АД. Съобщенията ще бъдат изпращани при регистриране на нов протокол, при нужда от допълнителни документи, при отказ, при прекратяване и при изтичане на срока на протокола. 

НЗОК подготвя процедура за биомаркерна диагностика

Съобщенията за помощни средства и медицински изделия ще съдържат номер на заявлението, дата на постъпването му, при постъпване на ново заявление, при постъпване на заявление за ремонт, при одобряване на заявлението, при отказ, при анулиране, както и за напомняне за изтичане на срока на заявлението.

Когато човек установи, че съобщението не е предназначено за него, той ще може веднага да сигнализира на НЗОК, предаде БТА. При известяване по онлайн платформата ще има лого на НЗОК, а съобщенията ще бъдат с абревиатурата "НЗОК", за да не се усъмнят гражданите в истинността на съобщенията, каза още Стойчев.  По думите му първоначално съобщението ще бъде изпращано по Вайбър, а ако пациентът не получи съобщението ,ще се изплаща съобщение по телефона, допълни той.

Водещи новини

Още новини