Биомаркери за онкоболни: НЗОК да започне да ги плаща, настояват пациенти и лекари

  • 22 август 2024 20:05

  • 316
  • 1
Биомаркери за онкоболни: НЗОК да започне да ги плаща, настояват пациенти и лекари
© Gettyimages

Касата да започне да покрива важни изследвания, които са определящи за лечението на онкологичните заболявания - за това настояват пациенти и лекари. Това са така наречените биомаркери, които са скъпи, а повечето са за сметка на пациента. Решение се търси от години.

Преди няколко месеца Елизабет Дойчинова разбира, че е с онкологично заболяване. Следва операция.

„Тъй като съм млада, започна чуденето на лекарите да се предприема ли терапия или не. Образните изследвания за това не помагат. Биопсията също беше с противоречиви показания“, разказа Елизабет пред БТВ.

Плащаме скъпо за здраве и лекарства, а ставаме все по-болни!

Така, лекарите ѝ препоръчват допълнителни изследвания - които показват, че при нея химиотерапията не би била достатъчно ефективна. И я насочват за друго лечение. Елизабет казва  - тестът е бил за нейна сметка. 

„Това, което заплатих аз, е четири хиляди и 700 лева. Основното е да се започне с правилното лечение. Защото може да се тръгне в грешната посока - може лечението да навреди, а не да помогне“, обясни още Елизабет.

Биомаркери се изискват от здравната каса, за да се отпусне дадено лечение и са определящи при решението за цялостната терапевтична схема, казват лекари.

„Има пациенти, които няма да отговорят никога на химиотерапия, но имат конкретна мутация - и биха отговорили на това конкретно лечение впечатляващо добре в продължение на години. Ние трябва да намерим правилния пациент за правилното лечение, а не да действаме на сляпо“, обясни доц. Ася Консулова, началник на клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски“.

Често може да се наложи и повторно изследване:

„Тези биомаркери могат да се променят във хода лечение - пациентът да отговаря на едно лечение, но да се развие мутация и то да изгуби ефективност. Всички ние търсим как да изследваме пациентите, за да не ги натоварваме финансово“, добави още доц. Консулова.

От Здравната каса отговориха, че се работи по проблема:

„Целта   е   повече   ефективност   при   лечението, обективност и достъпност на диагностиката, която към  момента се спонсорира от фармацевтичната индустрия или се заплаща от пациента.“

От там посочват, че при възможност, средства за тези изследвания ще се предвидят в проекта на бюджета им за догодина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
316 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.22 | 21:42

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини