НЗОК подготвя процедура за биомаркерна диагностика

Булфото архив
share

През м. юни 2024 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започна консултации и премина към разработването на процедура за осъществяване, отчитане и заплащане на изследвания на биомаркери за солидни тумори и хематологични заболявания.

Към момента текат разговори и обмен на информация с експертните съвети по Медицинска онкология, Клинична хематология, Медицинска генетика и Обща и клинична патология, във връзка с предложението на НЗОК за въвеждането на нова амбулаторна процедура.

В обсъжданията ще се включат и експертите от Министерство на здравеопазването, а на по-късен етап и представители на заинтересованите организации и Българският лекарски съюз, като договорен партньор за подписване на анекс към Националния рамков договор.

Биомаркери за онкоболни: НЗОК да започне да ги плаща, настояват пациенти и лекари

Целта е повече ефективност при лечението на здравноосигурените лица със злокачествени заболявания, обективност и достъпност на диагностиката, която към момента се спонсорира от фармацевтичната индустрия или се заплаща от пациента, включително повече прозрачност и икономическа целесъобразност, свързана с ограничаване на разходите за по-скъпите лекарствени продукти.

След оценка на бюджетното въздействие и при възможност, средствата за финансиране на биомаркерната диагностика ще бъдат заложени в проекта за бюджета на НЗОК за 2025 г., съобщават от здравната каса.

 

Водещи новини

Още новини