Ревизират безплатното лечение

share

Предстои ревизия на Наредба №40, в която е описан основният пакет от лечебни дейности, безплатни за осигурените българи. Това съобщи пред "Труд" здравната министърка Десислава Атанасова.

Възможно е една от промените да е преминаването на интензивните грижи от министерството към Националната здравноосигурителна каса. В момента се актуализират много от медицинските стандарти, така че може някои непокривани досега процедурите да започнат да се плащат от НЗОК, а други да отпаднат от пакета. Екипът на Атанасова ще ревизира и Наредба №10. В нея ще се опише механизмът за плащането на медицински изделия от догодина.

Става дума за скъпоструващи стентове, протези и др., за които в момента българинът вади от джоба си. Идеята е сегашни консумативи с цена около 30 000 лв., които спасяват живота примерно на пациенти с мозъчни кръвоизливи, да започнат да бъдат доставяни чрез централизирана държавна поръчка. Така стойността им ще падне наполовина.

"В Закона за здравето пък ще запишем текстове, забраняващи рекламата и продажбата на енергийни напитки на деца, както и ще гарантираме защита от йонизиращото лъчение от джиесем антените", напомни министърката.

Водещи новини

Още новини