Планираните операции влизат в интернет

  • 04 септември 2012 19:46

  • 502
  • 0
Планираните операции влизат в интернет
©

Всеки пациент за планово лечение от догодина ще може да влиза в сайта на болницата и да разбере кога е насрочена датата за операцията му или за друга процедура.

Това предвижда методиката за работата на лечебните заведения през 2013-а, които разчитат на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи пред "Труд" управителят д-р Пламен Цеков. Той добави, че информацията за плановото лечение ще може да получава само съответният болен примерно чрез вписване на код, ЕГН или каквото реши болницата. "А за да направи тези графици, на нея е достатъчен обикновен софтуер", каза още д-р Цеков.

Идеята е почерпена от западноевропейските практики. Там пациентът дори научава точно в коя стая ще бъде приет, имената на целия екип, който ще го обгрижва и т.н. "Ние сме далеч от това, но все отнякъде трябва да започнем, за да въведем ред. За жалост много от предложенията на методиката се посрещат с недоволство, защото някои искат да има хаос в системата!", отсече Цеков.

Методиката предвижда още болниците, работещи с НЗОК, да приемат най-малко 30% спешни пациенти, а не да работят единствено с планово болни, и то по скъпи пътеки, които да им осигуряват сигурни и атрактивни приходи.

От Българския лекарски съюз алармираха пред Би Ти Ви, че в нито един закон не е записано, че може да има листа на чакащите. "Не е вярно. Листата на чакащите е въведена с Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление №119 на Министерския съвет от 2006 г.", коментираха от Министерството на здравеопазването (МЗ). И добавиха: "Този списък се използва като механизъм за прием в болничните лечебни заведения, и то само за планови хоспитализации, които не могат да бъдат извършени веднага и състоянието на пациента позволява отлагане на приема." Листи със спешни пациенти не се правят. Въпросът с чакащите бил доизяснен и с Наредба №49, издадена от МЗ през 2010 г.

От ведомството съобщиха още, че в два закона и две наредби пък са разписани наказанията (глоби и имуществени санкции в размер от 500 до 20 000 лв.) за лекарите, които не окажат налагащия се спешен и планов прием.

Последвайте канала на

502 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини