Шефът на НЗОК: Ако искате оригинални лекарства, ще си плащате!

share

Целта на методиката е да въведе ясни регламенти при формирането на бюджетите на болниците при минимално участие на НЗОК. Това заяви пред БТВ директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков във връзка с новите правила, които ще влязат в сила за болничните заведения.

Касата предвижда, че за следващата година ще бъдат лекувани 1,65 млн. болни. Предвидени са механизми за увеличение от 3% преразход в болнична помощ ако случайно пациентите се повишат, уточни Цеков. Мениджърът на болницата ще поиска увеличаване на обема на пациентите малко преди изчерпването на лимита, няма да се стигне до отказ от прием на хора, които трябва да се лекуват, категоричен е шефът на касата.

Няма значение дали пациентите са спешни или планови. Ако са разчетени 300 пациенти за месец, а има наближаване на тази бройка, мениджърите на болниците ще поискат повишение и ние ще реагираме веднага, тъй като ще следим приема в реално време онлайн, каза Цеков. В момента онлайн проучването не е задължително и може да се отчита след четири дни, уточни шефът на касата.

Според зам.-председателя на БЛС обаче Юлиан Йорданов има опасност при изчерпване на лимита да се запише в листа на чакащите или да потърси помощ в друга болница. Медиците протестират и срещу въведеното разпределение между 30% за спешни случаи и 70% планов прием. Това ще означава, че леглата ще стоят празни, опасява се Йорданов.

Пламен Цеков обаче уточни, че спешните случаи трябва да бъдат до 30%. Има случаи в болници, които си избират само леки случаи, каза шефът на НЗОК.

За онкоболните в България се отделят 200 млн. лв годишно и това са колосални средства, каза Цеков. От две години нямаме отказ за лечение, откакто лекарствата минаха към НЗОК няма върнат пациент. Тези заболявания са изведени в приоритет. Пламен Цеков обаче потвърди, че в България се плаща по 29 евро на онкоболен, а във Франция са предвидени 200 евро.

БТВ показа и репортаж с пациент, на когото се налага да доплаща допълнително за лекарство, което доскоро е плащано изцяло от НЗОК. Пенсионерът Методи Захариев се е отказал от лекарството за паркинсон, тъй като трябва да плати още 17 лв или да вземе появилия се нов медикамент аналог на досегашното лекарство. В момента той плаща по 58 лв за лекарства на месец и допълнителните 17 лв ще бъде за сметка на храната, споделя Захариев.

Касата плаща най-евтините медикаменти и ако се появят нови аналози на по-ниска цена, НЗОК спира да поема на 100% останалите медикаменти, уточни Пламен Цеков.  Когато пациентите искат да се лекуват с оригиналния препарат ще си плащат, отсече той.

Водещи новини

Още новини