Направиха салам против рак

share

Български учени направиха салам против рак, съощава в. Монитор.

Колбасите с ликопен са дело на специалистите от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Естественият антиоксидант, който се съдържа предимно в люспите на доматите, предпазва от рак на кожата и забавя стареенето. Разработката има за цел също така производителите да не влагат в саламите вредни оцветители и да преминат към естествения червен и здравословен пигмент, съобщил зам.-ректорът по научната дейност на хранителния университет доц. Панталей Денев.

Природното вещество може да доведе до понижаване риска от развитие на определени онкологични заболявания, включително и рак на простатата. Ликопенът е много полезен и за кожата, като я предпазва от старческите петна, които се образуват в резултат на оксидативен стрес.

Водещи новини

Още новини