Какви са вредите от прекомерната консумация на сол, разясни в сутрешния блок на ТВ7 доц. Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика.
Българите консумираме много сол. Нерисковата граница е 5 г. на ден. Проучване във варненския регион обаче показа, че консумираме по 14 г. на ден. По-голямата консумация на сол вреди на здравето, поясни доц. Петрова.
Данните й показват, че около 50% от хората нямат представа какви вреди може да нанесе солта. Хората няма как да разберат колко сол съдържат храните в магазина, защото няма изискване производителят да обявява това на етикета, твърди Стефка Петрова.
Основните рискове от по-висока консумация са свързани с повишаване на кръвното налягане, което е основната причина за мозъчен инсулт или сърдечен инфартк, категорична е Стефка Петрова. По думите й повече от половината българи над 25-годишна възраст страдат от високо кръвно налягане. Не винаги причината е солта, успокои доц. Петрова.
Павлина Джиева добави, че хималайската сол е алтернатива на бялата, а освен това е по-полезна.
Солта е и необходима. Съдържа натрий и хлор, които са много важни за организма ни. Въпросът е да не прекаляваме, каза още доц. Стефка Петрова.
Солта повишава риска от инсулт и инфаркт
- 07.05.2012 | 07:56
- 1298