Пускат безплатни АГ прегледи за бедни родилки

share

Безплатни акушеро-гинекологични консултации за бременните без здравни осигуровки ще осигури държавата по нов проект. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев по време на кръгла маса за приоритетите в здравеопазването ни, обхващащи следващите пет години.

Форумът бе организиран от Асоциацията за закрила на пациентите. Сега здравно неосигурените бъдещи майки имат право само на безплатно раждане във всяка държавна или общинска болница и наблюдение на бебето от неонатолози, както и новородените на здравноосигурени. За тях обаче няма ограничение да раждат по местоживеене, както останалите бременни те могат да изберат сами в коя АГ болница да дадат живот на своето дете, припомня в. "Монитор". Разходите за това се превеждат впоследствие от Министерството на труда и социалната политика чрез специален фонд.

Предвижда се МТСП да плаща занапред и за проследяване на бременността на здравно неосигурените жени. Занапред те ще минават поне на 4 консултации в последните месеци от бременността си.

До раждането сега никой не следи бременността им - нито как тя протича, нито дали тя не е рискова, а плодът с аномалии, припомниха акушер-гинеколози. Това е и основната причина 90% от родените с увреждания или мъртвородени деца са да именно на жени, които не са прекрачвали прага на женските консултации, тъй като не са осигурени и трябва да си плащат за това, разясни заместник-министър д-р Минчо Вичев.

По думите му женските консултации сега се провеждат до голяма степен формално, тъй като е прекъсната връзката между болничната и доболничната помощ.

Той одобри искането на пациентските организации държавата да се включи в осигуряването на част от средствата за обезщетение на хората, пострадали от лекарски грешки, но не изрази категоричната си подкрепа за създаването гаранционен фонд за обезщетение на пострадалите от калпави доктори. Според него трябва да се търсят начини за увеличение на средствата, плащани в болниците за медицински застраховки на лекарите.

Водещи новини

Още новини