Шефът на Правителствена си начислил бонус от 15 000 лв.

share

Директорът на Университетска болница "Лозенец" в София доц. д-р Любомир Спасов получава по 15 хил. лв. на месец за извънредно положен труд.

Заплатата му е около 1000 лв., отделно 600 лева взема като декан. Това съобщи Спасов на извънредна пресконференция днес, организирана по нареждане на премиера във връзка със сигнали за нередности в трансплантационната дейност на болницата, съобщава БТА.

През миналата година на лекарите в "Лозенец" са раздадени 2,5 млн. лева за допълнително положен труд, каза в отговор на журналистически въпрос Спасов. За получените от него извънредни пари Спасов обясни: "Това не са бонуси, а реално положен труд". Бюджетът на болницата за цялата година е бил 31 млн. лв. В тях са включени средствата, отпуснати от Министерството на здравеопазването, от Здравната каса по клинични пътеки, за хемодиализа.

Министерството е трябвало да отпусне на болницата по първоначален план малко под 12 млн. лв. Накрая на годината обаче сумата е нарастнала до около 22 млн. лв. Спасов обясни разликата с направените ремонти и попълването на оборудването в болницата. На общо 22 деца е направена чернодробна трансплантация от 2004 г. досега. От тях 16 са спасени, съобщи Любомир Спасов. Тези деца не са имали никакъв друг шанс за оцеляване освен трансплантация, убеден е той.

Само три от чернодробните трансплантации на деца са от трупен донор, едното дете е починало. През 2010 г. Асен е получил черен дроб от трупен донор, но поради предаден сепсис, умира след интервенцията. Днес така и не стана ясно дали в болница "Лозенец" се прави предварително изследване на органите, които се трансплантират. "Трансплантираме органа, който се подава, разчитаме на данните, които се подават от Агенцията по трансплантация", обясни доц. Спасов. "Донорството е изключително сложен процес. 68 живи донори са били изследвани в болницата, от тях много малко са били подходящи", каза още той.

"През 2002 г. започнахме да се подготвяме да извършваме трансплантация. С професора, извършил първата чернодробна трансплантация в света през 1963 г., разговаряхме и започнахме да се подготвяме за чернодробни трансплантации.

Първата ни трансплантация извършихме през 2004 г. в Университетската болница в Есен, Германия. В края на същата година извършихме и чернодробна трансплантация в България - на 7-годишна момиченце от жив донор - неговия баща, която беше успешна", разказа доц. Спасов.

Водещи новини

Още новини