Правели незаконни трансплантации на деца в Правителствена болница?

  • 28 ноември 2011 14:56

  • 5864
  • 3
Правели незаконни трансплантации на деца в Правителствена болница?
©

Лекари и пациенти настояват да бъде отнет лицензът за извършване на трансплантации на болница „Лозенец" и оставката на досегашния и директор доц. Любомир Спасов. Те са на мнение, че бившата Правителствена болница не отговаря на действащата нормативна уредба за извършване на трансплантации.

От Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) твърдят, че документите, издадени от Министерски съвет, разрешаващи на болницата да извършва процедури по трансплантация, са в нарушение на закона, за което те ще сезират прокуратурата, съобщи Дарик.

В периода 2008-2011 година в болница „Лозенец" са направени 10 чернодробни трансплантации на деца, половината от които са завършили със смърт. До момента има заведени две дела от родители, но без резултат. Според д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ, болницата извършва трансплантации без да има съответните отделения и специалисти, които трябва да има по закон. От центъра твърдят още, че Изпълнителната агенция по трансплантации съзнателно е насочвала пациентите към болница „Лозенец", като им е обещавано, че ще им бъдат направени безплатни изследвания, в замяна на което те трябва да се оперират там.

 „Не отговаря на изискванията на нормативната уредба, на наредбата за трансплантации, на медицинския стандарт по хирургия, на медицинския стандарт по урология, не разполага с необходимите специалисти, с необходимите разкрити структури, включително и лаборатории. Същевременно е издадено удостоверение от Агенцията по трансплантации и разрешение от Министерски съвет, тъй като поради статута й правителствена болница нейното разрешение се издава от МС. Твърдя, че и двете - и удостоверението, и разрешението на МС, са издадени в нарушение на действащата нормативна уредба. Искаме да се отнемат издаденият лиценз и издаденото разрешение за извършване на трансплантации. Искаме също така директорът на болницата да бъде освободен от длъжност, тъй като основната отговорност при всички случаи е негова. Искаме и да се разследват виновните длъжностни лица за всичко, което се е случило", обясни д-р Кацаров.

От Дарик са потърсили за отговор настоящия директор на болница „Лозенец" доц. Любомир Спасов и изпълнителния директор на Агенцията по трансплантации, но никой от тях не е отговорил на обаждането.

Университетска болница "Лозенец" има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Разрешителното е подновено на 21 януари 2011 г. на базата на  документи, предоставени от болницата. В най-скоро време ще бъде  извършена проверка на лечебното заведение от Изпълнителната агенция по трансплантация, съвместно с националния консултант по трансплантология проф. Никола Владов, увериха от пресслужбата.

От 2007 г. досега в болница "Лозенец" са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като с летален изход са 6 от тях.  Това означава, че смъртността при тези операции е 43 на сто. От 3 февруари 2011 г. в лечебното заведение не са извършвани детски чернодробни трансплантации, допълниха от пресслужбата.

През октомври 2011 г. министърът на здравеопазването Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование е назначил работна група с председател проф.  Владов. Работната група е направила препоръки, които ще бъдат разгледани от министър Константинов и след одобряването им, ще бъдат приложени на практика.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5864 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2012.03.08 | 18:34

2
Властта си има болница Лозенец. Тя отдавна не се нарича Правителствена, но по функции и предназначение е същата, каквато я помним от времето на тоталитарната държава. 781 щатни служители се грижат за здравето на хората от властта. За целта ежегодно им се отпуска държавна субсидия от около 15 милиона лева. Числото може и да не е точно, защото като много други неща, свързани с привилегии на властта се пази в тайна. С решение на Министерския съвет се определя кои лица от властта могат да се лекуват безплатно в болница Лозенец. Те могат да получат консултация със специалист или изследване, когато си искат, без да им се налага да имат направление от общопрактикуващ лекар. По същия начин без направление могат да постъпят в болницата за лечение или да получат безплатни стоматологични услуги. Независимо от това, че хората на властта получават медицинска помощ извън правилата, дейността се отчита и заплаща от НЗОК. Днес, повече от двадесет години след падането на Берлинската стена, няма никаква основателна причина за съществуването на подобно учреждение. Съществуването на това учреждение, наречено болница Лозенец, създава напълно необосновано привилегирован достъп до медицинска помощ, на определена от самите тях категория хора. На това трябва да бъде сложен край час по-скоро. Пред закона всички сме равни. Може би, когато министрите и депутатите, както и останалите висши държавни служители от администрацията започнат да се редят на опашка за направление при своя общопрактикуващ лекар, когато същите започнат да заплащат за избор на екип или им бъде отказан прием заради изчерпания бюджет, тогава ще се подобри и здравеопазването. В противен случай това е малко вероятно, защото, както е казал народът „ситият на гладния не вярва“.
Doktor

2014.04.27 | 21:58

3
Доста си далеч от истината, Гост. Първо: числата, които цитираш са мноооооого раздути. Второ: болницата е повече от 15 години отворена за всички здравноосигурени хора. Трето: за ВИПовете е едно отделение (3-4 лекари и 10тина мед сестри) неремонтирано от тоталитарно време и то е по-скоро поликлиника, отколкото отделение. Всички специалисти, техника и възможности за болнично лечение са общи. От гледна точка финансиране - направи си справка какво е финансирането на Военна болница и какви са и дълговете, а също и в коя болница пациентите доплащат под една или друга законна/полузаконна/незконна форма. Хора, умолявам ви, престанете да хвърляте лайна по всичко и всеки, без да разбирате за какво става дума и без да се информирате.
гъ

2011.11.29 | 08:41

1
има унишерситетска болница Лозенец, а не прашителствена, преди да приказваш се информирай

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини