За 3 г. в Правителствена починали 50 % от трансплантираните деца

  • 06 март 2012 07:55

  • 4570
  • 0
За 3 г. в Правителствена починали 50 % от трансплантираните деца
©

Две дела са заведени срещу Университетска болница „Лозенец“ за починали деца след трансплантации на органи. Владимир Бочев е донор на тригодишния си син Николай.

След операцията на детето, обаче Николай умира. Според Д-р Росица Русева бивш ординатор в болницата процедурите не се изпълняват достатъчно често, за да се поддържа високо професионален екип. Според нея от ноември 2008 до 2010г са починали 4 деца, едно е ретрансплантирано, а друго дете чака ретрансплантация. Според Росица Русева тя е била уволнена, защото е насочвала пациентите в чужбина. Това е лъжа, отговори директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов в ефира на БТВ. Никога в една дейност замяната на един орган с друг е равносилно на пълно оздравяване. В години в зависимост от индивидуалните качества се стига до ретрансплантация, уточни директорът на правителствена болница. Всички чернодробни трансплантации са извършени от мен, потвърди Спасов. Той твърди, че успеваемостта на трансплантациите в неговата болница достига 71%.

Според Стойчо Кацаров от Центъра на защита правата на здравеопазването обаче д-р Спасов няма право да извършва чернодробни трансплантации на деца. Това е в противоречие с нормативната уредба. От 2008 г до 2011г са извършени 10 трансплантации на деца, 5 са починали, а 2 ретрансплантация. Болницата не отговаря на здравното законодателство на какъвто и да било орган – не разполагат с необходимите специалисти, нито с отделение по детска хирургия, нито брой на трансплантациите, необходими да се натрупа опит, категоричен е Кацаров. Тези данни бяха потвърдени индиректно от директора на изпълнителната агенция за трансплантации д-р Силви Кирилов.

От агенцията са предписали задължително да има назначен детски хирург. Любомир Спасов обаче каза, че болницата разполага с разрешително да прави трансплантации от Агенцията. Две деца с летален край са обект на проверка, но те бяха в изключително тежко състояние, обясни Спасов.

Според директора на изпълнителната агенция за трансплантации д-р Силви Кирилов спрените трансплантации на сърце и бял дроб са заради липсата на инвазивен кардиолог. За два месеца от болница „Лозенец“ трябва да отстранят предписанията дадени от агенцията, категоричен е Кирилов.

Последвайте канала на

Novini.bg
4570 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини