Здравната каса проспала цяла година, за да договори по-евтини лекарства

Булфото
share

Националната здравна каса пропуснала цяла една година, за да договори по-изгодни цени за лекарствата, които осигурява. Това установи проверка на БНТ, след като вчера се оказа, че касата е могла да спести най-малко 6 милиона за лекарства, а вместо това са били използвани пари от резерва й.

До разплитането на този случай се стигна и след като стана ясно, че парите, заложени за онколекарства, ще стигнат едва до средата на годината. Законовите промени, които дават възможност на касата да договаря отстъпки, са готови още в края на 2010 година. Точно навреме, защото вече е ясно, че голяма част от лекарствата ще минат към касата. И отстъпките, които министерството постигаше чрез търговете, от март вече стават задължение на касата. И три месеца са достатъчни, да се подготви наредба, само че в касата се активират едва през май.

Наредбата е публикувана на 30 август - като норматив на министерството, но по предложение на Надзорния съвет на касата, а и в наредбата ясно си пише, че всички производители трябва да получат покани за договаряне не по късно от 1 октомври. Само наредба, обаче, не стига. Септември и октомври отиват за подготовка и преработка на методика при договаряне на отстъпки. Така или иначе - годината минава без да е договорена нито една отстъпка. Касата си плаща без да мрънка три, четири, дори пет пъти по-скъпи лекарства, отколкото е плащало министерството, и не смятат, че за това трябва да бият тревога. Не стига това, но в отчета си за миналата година в НЗОК пишат - "голяма част от лекарствата се заплащаха по пределни цени на търговеца на едро, поради липсата на правна възможност за договаряне на цените, както е било преди това". А повишените разходи за лекарства се обясняват с отпадане на ограниченията в осигуряваните количества. Надзорният съвет гласува освобождаване от резерва на касата около 40 милиона за лекарства, без някой да обясни, точната причина за преразхода.

И ако в Надзорния съвет на касата не са били наясно какво става, две фигури със сигурност са знаели всички подробности - директорката на касата Нели Нешева и заместник-здравната министърка Гергана Павлова, която е и начело на надзора. От няколко дни Гергана Павлова е с изключен телефон. Д-р Нешева е в чужбина и уверява, че всички отговори могат да бъдат открити в едно от прессъобщенията на касата. От него става ясно, че промяната в закона за правото на НЗОК да договаря отстъпки е предложена от Нели Нешева. От здравното министерство отричат това. Пак от съобщението на касата излиза, че още през октомври миналата година са изпратили 63 покани до производители. От тях само 8 са предложили отстъпки за 19 лекарства. Но защо и до този момент те не са договорени, засега отговор не може да бъде открит никъде.

Водещи новини

Още новини