Здравният министър пак ще се отчита за лекарствата

  • 07 март 2012 18:55

  • 720
  • 0
Здравният министър пак ще се отчита за лекарствата
©

Министърът на здравеопазването д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование пак ще се отчита за скъпите лекарства в четвъртък. Още на 24 февруари комисията по здравеопазването към парламента му бе дала срок от две седмици, за да представи подробен анализ за това как се формират цените на лекарствата у нас.

Освен това д-р Константинов трябваше да посочи и кои са възможните механизми за намаляването на тези цени. Въпреки, че двуседмичният срок, който му бе даден, изтича в петък, ден по-рано той ще трябва да предостави на комисията всичките тези данни. Също така здравният шеф ще даде и готови предложения по какъв начин фармацевтичната индустрия ще намали стойността на лекарствата си в България.

Депутатите от здравната комисия изслушаха днес отчета на Националната здравноосигурителна каса за болничните бюджети. Поводът бе, че през последната седмица заваляха безброй сигнали от шефове на болници и районни здравни каси, които се жалват за несправдливо разпределени средства. На заседанието стана ясно, че някои болници са били ощетени с до 2 млн. лв., като университетската болница в Плевен. На други пък са им били дадени повече пари без да има видима причина за това. В крайна сметка от касата обясниха, че от предложените 1 млрд. и 168 млн., за изплащане към болниците са били одобрени около 950 млн. лв.

Министърът на здравеопазването обаче бе категоричен, че проблем за това се корени в методиката за разплащане на средствата, която използва за база на прогнозните бюджети четвъртото тримесечие на годината. Д- р Константинов подчерта, че в случая решенията са въвеждането на Диагностично свързаните групи, както и промяна в методиката за финансиране на лечебниците – вместо средствата да се реферират на три месеца това да се случва на три години както е в другите Европейски държави. След почти три часа дискусия обаче на Здравната каса й бе дадена отсрочка за подробен анализ до първи април.

Последвайте канала на

720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини