Разпитват зам.-министър за скъпите хапове

Булфото
share

Депутатите от здравната комисия привикаха на разпит зам. здравния министър Гергана Павлова, която ще трябва да обясни как се определят цените на лекарствата у нас.

"Ще изслушаме както г-жа Павлова, така и директорката на дирекция "Лекарствена политика" в НЗОК Калина Пенчева", съобщи за "Стандарт Нюз" шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. Тя обясни, че двете ще дадат днес подробни обяснения как се получава драстична разлика в цените на едни и същи лекарства у нас и в чужбина.

Повод за изслушването на експертите в Народното събрание бе разследване на ТВ7, което показа, че една от големите фармацевтични компании у нас - "Софарма", продава едни и същи илачи на различни цени в България, Сърбия и Турция. На родните хипертоници концернът продава хапче за кръвно срещу 19,97 лева, като само 4,99 се заплащат от бюджета на НЗОК, а останалата част трябва да покрие болният. За сравнение в Сърбия цената е 3 пъти по-ниска - 7 лева. Втора проверка пък показва, че ампули за тежка форма на алергия у нас струват 70 лева, а в Турция компанията е дала цена от 25 лева. "Аз съм доста изненадана от тази драстична разлика", коментира Десислава Атанасова, която инициира изслушването в здравната комисия. Освен здравния зам.-министър Гергана Павлова и шефката от НЗОК Калина Пенчева в парламента ще бъдат привикани и останалите членове на Комисията по цените на лекарствата, както и на управителния съвет на касата.

Гергана Павлова и Калина Пенчева не бяха открити за коментар, тъй като не отговаряха нито на мобилните, нито на служебните си телефони. В същото време депутати от здравната комисия коментираха, че най-вероятно до месец зам. здравният министър ще се раздели с поста си. Причината за това са поредицата от скандали с компанията "Софарма", в които и тя бе замесена. Последният от тях подхвана прокуратурата, след като Александровска болница обяви търг за отдаване под наем на помещения с непрозрачни условия, които разгневиха пациенти и неправителствени организации. След проверка здравният министър спря търга, а обвинителите започнаха разследване. 

Водещи новини

Още новини