Британци спасиха живота на две наши бебета

Булфото
share

Английският професор Мунтер Хадад демонстрира нова методика за отстраняване на голяма дистанция на хранопровода при едногодишно бебе, обясни завеждащ клиниката доц. Пенка Стефанова, цитирана от радио Пловдив.

Детето се е родило със запушен хранопровод и липсваща част от него. Тъй като разстоянието между двете части на тръбата е на повече от 7 сантиметра, стомахът бе качен в гръдната кухина, разясни доц. Стефанова.

По думите й подобни интервенции се правят много рядко в света. В Пловдив се извършва за втори път от професор Хадад, който е шеф на детската хирургия в Кралската болница в Лондон.

Втората операция също е уникална и се прави изключително трудно и продължително време. Екипът от лекари са оперирали осем часа. При нея на бебе на 2 месеца, родено без отвод на дебелото черво, е направен анус.

Доц. Стефанова е категорична, че университетската клиника поема най-тежките случаи от цяла Южна България. Само преди дни е бил спасен живота на дете с тумор на гръбнака и с тежко кървене в гръдната кухина, което е овладяно.

Водещи новини

Още новини