Стефан Константинов: Трябва да увеличим здравната вноска

share

„България винаги е давала най-малко пари за здраве и затова у хората има усещане, че здравеопазването ни е на ниско ниво“, каза пред bTV Стефан Константинов, министър на здравеопазването.

По думите му държавата дава пари, но за да се подобрят нещата трябва или да се увеличи здравната вноска, или да увеличат другите данъци, както и неосигурените лица да са по-малко.

Министърът каза, че за да се лекува един болен от мукополизахаридоза и държавата да покрие лекарствата му над 740 души трябва да си плащат осигуровките и да не ползват услугите на лекарите. „Това генерира в хората допълнително недоволство“, коментира здравният министър.

На въпрос нужна ли ни е здравната каса Константинов отговори, че на този етап няма друга алтернатива. Според него обаче, за да разберат хората какво дават за здраве е добре да се работи за възможността да се осигуряват и на друго място. „Това не се направи този мандат, защото попаднахме в кризисна ситуация и е рисковано“, допълни той. По думите му опасенията са за финансовата стабилност, която може сериозно да се дестабилизира и хората да са още по недоволни.

Стефан Константинов не смята, че здравеопазването разделя хората на бедни и богати. „Системата ни се гради на равнопоставеност - хората с ниско доходи получават здравна помощ на равно с другите“, категоричен беше министърът.

Водещи новини

Още новини