За година 16 милиона деца са останали сираци заради СПИН

Getty Images
share

Повечето от децата, 14.9 милиона, са от Африка на юг от Сахара. Резултатите от проучването ще бъдат обявени от УНИЦЕФ на среща в Ню Йорк, организирана съвместно от Президентския спешен план за действия против СПИН и Програмата на ООН за борба със СПИН (UN-AIDS).

Децата, заразени с вируса на СПИН, е трябвало да се справят с огромни предизвикателства като грижата за болни роднини, травмата от загубата им, икономически и здравословни проблеми.

Най-бедните домакинства са и най-уязвимите на вируса на СПИН и болестта може да има тежки икономически последици за тях,
отбелязва УНИЦЕФ.

"Тези деца вече преживяха трагедията от загубата на родител или обичан човек, болен от СПИН, и са стигматизирани, дискриминирани и изключвани от училище и социалните служби", заяви директорът на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

"За да помогнем на тези деца да развият пълния си потенциал, спешно трябва да инвестираме в национални програми за социална
закрила, която се бори с бедността и стигматизирането и е насочена към специалните нужди на засегнатите от ХИВ семейства", допълва Лейк.

Общото събрание на ООН ще проведе международна конференция за оценка на напредъка в борбата със СПИН от 8 до 10 юни, в която ще участват държавни и правителствени ръководители. ООН призовава за спиране на разпространението на СПИН до 2015 г.

Водещи новини

Още новини