Стефан Константинов: Реформите няма да се отлагат

share

Няма да се отлага реформата в здравеопазването, заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов по време на пресконференция в Министерски съвет.

В края на декември внесохме законопроект за лечебните заведения, който внася принципно нови постановки, допълни министърът. Ако искахме да отлагаме или да бавим, щяхме ли да правим това, попита той.

На въпрос дали закриването на болници в малките населени места няма да обрече хората, Бойко Борисов отговори: Те са обречени и сега. Хората, които отиват в подобни болници, са обречени, отивайки там. Нека специалистите ви говорят. По-добре този човек да го вземат с линейка и да отведат другаде, отколкото да го уморят там.

От своя страна ресорният министър обясни, че ще бъдат закрити онези болници, които са останали без пари, медицински персонал и посетители.

По време на брифинга премиерът потвърди информациите, че ведомствените болници ще минат под шапката на ВМА. Директорът на болницата ген. Стоян Тонев заяви, че се обмисля отделни звена на болницата да станат търговски дружества към нея. До 1 юли трябва да се направи оценка кои точно звена могат да се превърнат в търговски дружества, оставайки под шапката на Министерството на отбраната.

Около 70 млн. лв. са дълговете на ВМА.

Водещи новини

Още новини