Надзорният съвет на НЗОК отхвърли проекта за бюджет за следващата година

Novini.bg
share

Надзорният съвет на НЗОК отхвърли проекта за бюджет за следващата година.

Това каза пред журналисти представителят на пациентските организации в Надзорния съвет Станимир Хасърджиев. Отхвърлянето му е заради това, че в проекта на бюджета не е заложена сума за покриване на дефицита от тази година. Дефицитът е около 130 млн.лв., посочи Хасърджиев. Ако дефицитът се прехвърли за следващата година, системата отново няма да може да функционира нормално. В проекта на бюджета са заложени 3 204 млрд.лв.

След направени предложения от обществената квота в Надзорният съвет, е било одобрено проектът за бюджет за 2016 г. да бъде 3 335 млрд.лв, подчерта Хасърджиев. Ние сме длъжни да кажем на депутатите и на Министерския съвет от какви средства има нужда системата, каза още той. Против предложения нов проект на бюджет са гласували заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет, както и Бойко Атанасов, управител на НАП, посочи Хасърджиев.

Ако народните представители не приемат предложения нов проект, това означава, че НЗОК ще започне годината с дефицит и това ще застраши финансовото обезпечаване на вече гласувани промени в законодателството, подчерта Хасърджиев. По думите му дефицитът би могъл да бъде покрит чрез трансфер от централния бюджет на държавата, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини