Членовете на ВСС се срещат с министъра на финансите Владислав Горанов

  • 28 октомври 2015 06:52

  • 909
  • 0
Членовете на ВСС се срещат с министъра на финансите Владислав Горанов
© Булфото

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се срещнат в четвъртък с министъра на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва за да обсъдят бюджета на съдебната власт за 2016 г., това съобщи представляващият ВСС Соня Найденова.

Според магистратите в проекта за бюджета за 2016 г. не са спазени предвидените срокове за извършване на съгласуване, което е отнело на ВСС възможността да направи задълбочена и детайлна обосновка по предложенията на изпълнителната власт. От съвета изразяват несъгласие и с обстоятелството, че той значително се разминава с предложенията, които ВСС е изпратил на Министерството на финансите.

Проектобюджетът на ВСС предвижда 542 500 лв., а сумата която се предлага от МФ е 473 млн. лв. Разликата е трябвало да покрие привеждането на заплатите на магистратите и съдебните служители съобразно изискванията на закона, посочи Соня Найденова цитирана от Дарик. Представляващият ВСС заяви, че от съвета очакват дебатът относно бюджета на съдебната власт да не е предрешен с този законопроект и да се осъзнае необходимостта, че ако искаме да имаме стабилна и правова държава, трябва самите институции да спазват законите и особено тези, които те сами са създали.

От ВСС ще изпратят съображенията си и до редица европейски институции, които да вземат становище дали с този законопроект се нарушават установени международни принципи за независимостта на съдебната власт, добави Найденова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини