Около 250 000 души у нас не знаят, че имат диабет

share

Около 350 000 души у нас страдат от диабет, а около 250 000  не знаят, че имат диабет, в преддиабетно състояние са или крият, че имат диабет.

Това съобщи днес в Националния пресклуб на БТА доц. Калинка Коприварова - национален консултант по детска ендокринология и диабет.

Тя обясни, че инсулинозависимият захарен диабет тип 1 засяга най-често деца от 0 до 18 години и се среща в 80 на сто от случаите при деца, както и при хора под 40 години с нормално или по-ниско тегло. Диабет тип 2 засяга предимно възрастни хора над 40 години, обикновено с наднормено тегло.

Според доц. Коприварова България е една от малкото страни в света, в която за всички диабетици е осигурено лечение с човешки инсулин, за разлика от някои страни в Азия, където все още се използва говежди инсулин, а в други - свински.

Най-правилното лечение на инсулинозависимия диабет е с  инсулинозависими аналози, посочи Коприварова. Тя обясни, че това лечение най-много се доближава до динамиката на инсулиновата секреция при недиабетици. Нашата цел като ендокринолози е лечението с инсулиновите аналози да бъде без покриване на критерии, искаме те да бъдат премахнати, за да се освободим от неудобството да пишем фалшиви цифри в личните дневници, само и само да покрием критериите към здравната каса, заяви Коприварова. Тя посочи, че съвместните усилия на ендокринолози и на Националната асоциация на децата с диабет са насочени още  към постигане на реимбурсация на консумативите към инсулиновите помпи, чийто разход на месец е около 400 лева.

Следващата стъпка, по думите на Коприварова, трябва да бъде реимбурсация на самите инсулинови помпи, една от които струва около 8 000 лева. Настояваме да се осигуряват безплатно поне 500 тест ленти за диабетици след 18-годишна възраст, заяви Коприварова. Тя припомни, че годишно се осигуряват 1100 тест ленти за болни до 18 години, като след тази възраст  броят лентите спада до 150, което е крайно недостатъчно.

Водещи новини

Още новини