БЛС: Не трябва да демонизираме лекарите

Булфото
share

Няма война между Българския лекарски съюз (БЛС) и пациентските организации, защото целта ни е една и съща – по-доброто лечение на пациентите.

Това заяви в съвместния сутрешен блок на БНТ и Дарик радио зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов.

Все пак БЛС стои зад правата на българските лекари. Когато има инциденти с пациенти, ще се разследват, но не може медици да бъдат обвинявани без факти и доказателства. От тези обвинения нямат полза нито пациенти, нито лекари, допълни той.

Йорданов призова да не се говори за война, а да се предприемат реални стъпки за подобряване на българското здравеопазване.

Не всичко около случая с ампутираната ръка на Милко Михалев е ясно, трябва да се разгледа цялата документация и тогава да се правят заключения. Много лесно е да се охули един лекар, но това не е начинът, по който трябва да се случват нещата, посочи зам.-председателят на БЛС.

Той подчерта, че от 500 жалби само в един случай се открива наличие на лекарска грешка.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев заяви, че нямат интерес да демонизират лекарите, но са длъжни да реагират при инциденти, за да защитят правата на пациентите.

Той каза, че по случая с ампутираната ръка са били сезирани не от пациенти, а от лекари, които били скандализирани от поведението на свои колеги.

Водещи новини

Още новини