Андреева: Който не плаща здравните си вноски, ще заплаща напълно лечението си

share

"Хората, които имат възможност и не плащат здравните си вноски, ще заплащат напълно лечението си в болниците, освен ако състоянието им не е животозастрашаващо." Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БТА. Според нея няма да се предлагат екзотични идеи, ще има ясен регламент, за да не се чувстват притеснени болниците да отказват диагностика и лечение, освен когато става дума за животозастрашаващо състояние.

За целта ще бъдат променени няколко нормативни акта.

Тя обяви, че в момента се разработва методиката на здравната карта, а амбицията на експертната група е тя да е готова до края на март следващата година. Андреева обясни, че в методиката влизат много критерии, като възраст на населението, заболеваемост, инвалидизация и др.

Министърът уточни, че в работа на здравната карта няма заложени механизми едни или други болници да не могат да сключват договор със здравната каса. "Ако има болници, които се чувстват в риск, защото не са изпълнили критериите, има достатъчно време, за да ги ревизират", обясни Андреева.

Министърът каза още, че средствата за здравно обслужване на бежанците са предвидени в централния бюджет, те са към МВР и Агенцията за бежанците, а министерството получава за всичко допълнителни субсидии, както за ваксинирането за полиомиелит. Андреева допълни, че няма данни от Световната здравна организация и от главния санитарен инспектор за редки и страшни болести на бежанците от Сирия.

 

Водещи новини

Още новини