Десислава Атанасова предложи 1,4 млрд. лева от фискалния резерв да се върнат в НЗОК

share

ГЕРБ предлага да бъдат върнати 1,4 млрд. лева от фискалния резерв обратно в НЗОК. Предложението ще бъде направено между първо и второ четене на Закона за бюджета на Здравната каса.

Това съобщи в Русе депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА. Тя припомни, че резервът на НЗОК е бил прехвърлен в държавния резерв по време на управлението на ГЕРБ. "Ако бъде върнат обратно в Здравната каса, тя ще може да се разплати на сто процента с лечебните заведения", каза Атанасова. По думите й твърденията, че тези пари са откраднати не отговарят на истината и това се е доказало на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Атанасова коментира още, че пари в здравната система ще има, когато всички български граждани солидарно се осигуряват. По думите й към момента здравни вноски не внасят около 2 млн. български граждани, а осигуряващите се са едва 1,5 млн. души. "Вече пет месеца нито министърът на здравеопазването, нито финансовият министър е предприел някакви законодателни мерки или инициативи да се повиши събираемостта в НАП на здравните вноски", заяви депутатът.

Водещи новини

Още новини