Шефката на НЗОК: В здравеопазването всички сме равни

share

В здравеопазването всички сме равни и затова ако не седнем на една маса и не начертаем една политика в здравеопазването, зад която да се подпишат всички, нищо няма да се случи. Това каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова в предаването Седмицата по Дарик радио.

Според Румяна Тодорова, с наличните ресурси първо трябва да се направят значителни размествания вътре в самата система, имайки предвид анализите, които касата може да подаде и да каже коя част от системата не работи. Държавата от своя страна трябва да влезе във функциите си и да каже кои болници са рентабилни и дават качествена помощ и ресурсът да бъде насочен там.

Управителят на НЗОК обясни, че основната част от платения ресурс се носи от няколко скъпи пътеки, затова в момента в касата се прави остойностяване на пътеките на база относителното тегло, разработено от Института по обществено здраве. Румяна Тодорова беше категорична, че и следващата година няма да бъдат въведени диагностично свързаните групи, които да заменят клинични пътеки.

"Това е един по-справедлив начин да се види какви дейности са извършвани върху пациента – това е единственото предимство. За въвеждането на тези групи обаче трябва един по-значителен ресурс”, обясни д-р Тодорова.

Водещи новини

Още новини