Парацетамолът помогал да се отделя "хормонът на щастието"

share

Парацетамолът не само предпазва от болка, но може съществено да намали стреса и да подобри паметта на пациентите, пише в. "Дейли мейл", цитирайки френско проучване, съобщи БНР.

Учени от университетската болница в гр. Клермон-Феран са изследвали 44 пациенти от мъжки и женски пол. На всеки от тях били давани по 2 грама от лекарството в продължение на 9 месеца. Това е еквивалентът на 4 таблетки дневно. В тестваната група е констатирано значително подобрение на паметта и намаляване на стреса.

Изследователите обясняват потискането на това тревожно чувство със свойството на парацетамола да генерира отделянето на серотонин, наричан "хормон на щастието". Според учените лекарството действа на ключови мозъчни клетки. Учените са открили, че лекарството активира хипокампуса - мозъчния дял, свързан с ученето и познавателната дейност.

Парацетамолът се оказал особено полезен за намаляване на чувството на тревожност при хората, страдащи от деменция. Но френският екип предупреждава, че високи дози от медикамента могат да имат пагубен ефект върху хората, решили сами да се лекуват.

Предишно американско проучване, проведено сред 80 000 мъже установи, че пациентите, взимащи по 30 хапчета месечно в продължение на пет или повече години, могат да намалят риска от рак на простата с 48 на сто, припомня изданието.

Водещи новини

Още новини