Таня Андреева: НЗОК да работи прозрачно

share

Националната здравна каса (НЗОК) би трябвало да работи прозрачно, каза здравният министър Таня Андреева по БНР.

Няма диалог между тази институция и всички останали, които имат интерес нещата в здравеопазването да се случват в полза на работещите там и на пациентите, допълни министър Андреева Тя отбеляза, че е поставила важни въпроси относно състоянието на Здравната каса, но отговори са й били отказани от Пламен Цеков. Диалогът не върви нормално по начина, по който се очаква, каза Андреева.

Министърът на здравеопазването е настоявала да се изяснят въпроси като, например, дали има преразход за онкомедикаменти, има ли напрежение заради това, че не са изплатени медицински дейности в болничната помощ; какъв е очакваният преразход на НЗОК и съществува ли риск в края на годината касата да не може да се разплаща по основни пера. Д-р Андреева подчерта, че е искала бързи отговори, защото хората, които са поставили своите проблеми, са искали бързи решения.
Здравният министър посочи , че не може да предприеме стъпки за овакантяване на поста директор на НЗОК, тъй като това е изцяло в правомощията на парламента. Министър Андреева обаче обяви намерението си още следващата седмица да покани Българския лекарски съюз и другите партньори във връзка с националния рамков договор. „Целта е да се постигне отстъпка, защото е важно той да бъде подписан при ясни правила“, заяви министърът на здравеопазването.

Водещи новини

Още новини