Отвратителна болест по кожата дойде в България

share

Тайнствени паразити пълзят невидими по кожата, хапят я и на мястото започва нечовешки сърбеж. От разчесания обрив започват да излизат подобни на косъм влакънца, пише "168 часа".

В момента в света от мистериозната болест, срещу която медицината е безсилна страдат 15623 души. Повечето са американци, главно от Флорида, Калифорния и Тексас.

Името на загадъчната болест е толкова необикновено колкото и оплакванията на заболелите. Става известно като моргелонова болест или моргелоза, някои го класифицират като синдром. Обсебените от мистериозните симптоми стават популярни като моргелони.

Сред тях е музикантката Джони Мичъл, една от двете най-велики китаристки на всички времена, която обявява публично страданието си. Носителката на “Грами” казва: “Имам странно, нелечимо заболяване, което сякаш е дошло от Космоса... Разноцветни влакна излизат от кожата ми като гъби след дъжд...”.

Докторите са съгласни, че животът на заболелите е ад, но смятат, че не става дума за заразна болест на кожата, а че хората са за психиатър.

Мнението за новата болест на д-р Георги Джупанов, асистент в болница “Св. Наум” съвпада с това на 99% от колегите му психиатри. “В случая с тайнствения моргелонс виждаме типичен пример за една “модна болест”, която след проучване се оказва познато заболяване с невярна интерпретация.”

Доц. д-р Камена Вутова, паразитолог в националната болница по инфекциозни болести, казва, че за месец идват по няколко пациенти, които са убедени, че имат заразно заболяване. “Това са трудни пациенти, идват в рани, които сами са си направили от разчесване на видими само за тях ухапвания, носят материал за изследване, а гледан под микроскоп, той се оказва мъртви кожни клетки и власинки от възглавницата или дрехите”.

И д-р Вутова свързва морегелоните с паразитофобии. “Всеки има своя история, по-общото е, че повечето такива пациенти разполагат с много време. Често в усещанията си са се фиксирали безработни мъже и жени, домакини, самотно живеещи без ангажименти”, казва тя.

Водещи новини

Още новини