Лекари от тубдиспансера във Варна готови на бунт

share

70 лекари, сестри и лаборанти от варненската белодробна болница замислят протестни действия, алармират в писмо до общината от синдикалните секции на КТ ”Подкрепа" и КНСБ, пише Стандарт.

Здравните работници не са получавали заплати от месец юни. Необходимите 245 000 лева те искат от местната власт ,въпреки че болницата е държавно финансиране. Съветниците от здравната комисия към местния парламент решиха отпускане на сумата да стане незабавно. В противен случай Инспекцията по труда ще наложи солени глоби на здравното заведение от 1500-до 15000 лева на човек ,а то и без това е в тежко финансово положение. Решение за това трябва да се вземе на предстоящата сесия на 19 декември.

Общинският одит установил, че приходите от здравни услуги в болницата са паднали наполовина до 125 000 лева, а борчовете към доставчици са над 280 000 лева. За леглоден здравното министерство плаща по 25 лева при реален разход от 85 лева. През тежката година напоследък здравните работници в тубдиспансера работели без ръкавици и лични предпазни средства заради липсата на пари. Община Варна ще плаща от местната хазна за заплати в него, както доплаща към възнагражденията в Кръвния център, където докторите масово подадоха оставки и можеха да спрат операциите за целия Североизток.

Водещи новини

Още новини