Ким Чен-ун свика съвещание на висши държавни служители, очерта линиите за „незабавни военни действия“

  • 15 октомври 2024 07:21

  • 587
  • 4
Ким Чен-ун свика съвещание на висши държавни служители, очерта линиите за „незабавни военни действия“
© gettyimages

Севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, очерта линиите за „незабавни военни действия“ на съвещание на висши служители, посветено на националната сигурност, на фона на засиленото напрежение с Южна Корея, съобщиха днес севернокорейските държавни медии, цитирани от Франс прес.

Ким „определи насоките за незабавните военни действия и посочи важните задачи, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на военното възпиране и упражняването на правото на самозащита“, съобщи официалната севернокорейска новинарска агенция КЦТА. 

На днешната среща взеха участие най-висшите служители по сигурността на страната, включително началникът на генералния щаб и министрите на националната сигурност и отбраната.

Срещата се проведе на фона на високото напрежение с Южна Корея.

Северна Корея, която обвини Сеул, че изпраща дронове, пускащи пропагандни листовки над Пхенян, изпрати подкрепления на границата и предупреди, че само още един дрон ще се счита за „обявяване на война“.

На срещата беше представен доклад за „сериозните провокации“ на противника, а Ким „изрази твърда политическа и военна позиция“, съобщи KЦТА.

Южнокорейският министър на отбраната Ким Йон-хюн първоначално отрече Сеул да стои зад полетите на дроновете. По-късно Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че не може да „потвърди дали севернокорейските твърдения (са) верни или не“, пише БТА.

Франция отпуска на Украйна военна помощ на стойност над 2 милиарда евро през тази година

Войнствените групировки в Южна Корея имат навика да изпращат американска пропаганда и валута на Севера, обикновено с балони.

Макар че двете Кореи технически продължават да са във война, тъй като смъртоносният конфликт от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор, командването на ООН в Корея, което контролира примирието, заяви, че е запознато със севернокорейските обвинения.

„В момента командването провежда разследване в строго съответствие със споразумението за примирие“, заяви то.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
587 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.10.15 | 08:55

4
Кинчо е бая прост. Сега е момента да освободи юга. САЩ са разчeпени в две войни и избори. Кога ще има отново такава възможност.
Размишления

2024.10.15 | 08:50

3
Винаги съм се чудил защо мръсните укросвине обичат да джвакат резани, чифутски пишки! Явно бок.луците се привличат :)
Па знам ли

2024.10.15 | 08:50

2
Викаш, Ким е малоумник, пък укросвинете мрат като хле.барки! Чудна работа :)
Гост

2024.10.15 | 07:30

1
Още един малоумник! Двамата с Путин директно в Сибир без да им се обяснява защо, те си знаят.

Добави коментар

Водещи новини