НЗОК ще плаща за повече медицински изделия през 2013 г.

share

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва процедура по договаряне на стойността, до която през 2013 г. ще заплаща медицински изделия, прилагани в болничната и извънболничната медицинска помощ.

Целта е да се разшири достъпът на пациентите до по-голям брой медицински изделия, осигурявани от НЗОК, както и да се постигнат по-добри финансови параметри при заплащаните към момента консумативи.

Освен досегашните 14 медицински изделия, използвани в болничната помощ, от следващата година НЗОК ще заплаща и за 4 нови групи. Това са вътреочна леща, раменна става, ушиватели, както и консумативи, прилагани в неврохирургията.

Разширява се и номенклатурата в досега заплащаните от НЗОК изделия - при тазобедрените стави, съдовите протези, стентовете и др.

В извънболничната помощ ще се договарят цени за тест-ленти за глюкомери, изделия за илео- и коло-стоми, за цистостома и друг изкуствен отвор на пикочните пътища.

Обект на договарянето могат да бъдат само такива медицински изделия, които отговарят на изискванията, определени в Закона за медицинските изделия.

Те трябва да имат нанесена „СЕ” маркировка, удостоверяваща, че съответствието на изделията е било оценено по приложимите процедури за оценяване съгласно Закона за медицинските изделия и Директиви 93/42 ЕС, 98/79 ЕС и 90/385 ЕС.
Също така медицинско изделие, което се предлага за договаряне, следва да се заплаща от обществените здравноосигурителни фондове в поне три държави-членки на ЕС при условие, че не е произведено в България.
При изделията за болнична помощ трябва да са проведени поне две клинични проучвания.

Медицинските изделия, заплащани в извънболничната помощ, трябва да бъдат предназначени за употреба при заболяванията, посочени в списъка на заболяванията за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Документите за участие в договарянето се приемат до 16.00 часа на 04.01.2013 г.
Отварянето на предложенията започва на 07.01.2013г. съгласно график, който ще бъде обявен на интернет страницата на НЗОК и в сградата на институцията (ул. „Кричим“ 1).

Договаряне се извършва по методика, приета от Надзорния съвет на НЗОК. В нея се определят условията и реда за договаряне на групите и типовете медицински изделия и стойността, до която те ще се заплащат от НЗОК.

Всички документи за участие в договарянето са публикувани на интернет страницата на НЗОК, линк „Лекарства“, подлинк „За партньорите на НЗОК“, „За производителите и вносителите на медицински изделия“.

Водещи новини

Още новини