Касата порязва отново пациенти

  • 22 април 2013 07:12

  • 1066
  • 1
Касата порязва отново пациенти
©

Тази година здравната каса готви ново порязване за пациентите. Става въпрос за промяната във финансирането на медицинските изделия. Според нея касата ще плаща само най-евтиния консуматив от един вид.

Така, ако на пациента се наложи да се постави по-скъпо изделие, той ще трябва да си го купи сам. Досега касата плащаше най-ниската цена за всички консумативи, а болните си доплащаха разликата, ако искат по-скъпи.

Новото ограничение ще влезе в сила, когато приключи процедурата по договарянето на цените с фирмите. Срещу новото финансиране се обявиха и лекари, и пациенти. Медиците са на мнение, че ако то влезе в сила, ще ощети хората и дори ще застраши живота на по-бедните.

Според касата обаче мярката била превантивна и имала за цел точно да се ограничи доплащането. Лекарите понякога злоупотребяват, като предлагат по-скъпи консумативи на хората, без да има нужда, мотивираха се преди време от фонда. Медиците скоро видяха разковниче за проблема в изготвянето на достатъчно подробна и добра спецификация, по която касата да плаща само изделията на най-ниските цени. Ако по-качествените изделия присъстват като отделни видове, тогава касата ще ги финансира. По този начин в момента е изготвен списък при кардиологичните изделия и там няма проблеми, казаха лекарите. В петък касата спря договарянето, за да ревизира останалите области. Лекарите се надяват, че така проблемите могат да се оправят.

Последвайте канала на

Novini.bg
1066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Зъл , от село

2013.04.27 | 02:36

1
Българи, тази каса ни унищожава като народ! Кога ще линчувате директората на касата? Това са шепа хора смучещи кръвта ни. Защо на протестите никой не каза една дума срещу тях? Те са в престъпен сговор с производителите на лекарства, за да получават премии от "икономии" от лекарствата които не дават хората.

Добави коментар

Водещи новини