Нови разкрития за далавери между болници и доставчици на медицински изделия

  • 04 декември 2013 11:59

  • 2442
  • 5
Нови разкрития за далавери между болници и доставчици на медицински изделия
©

Шест пъти по-висока от реалната е цената на някои медицински изделия, които се продават у нас. Болниците фактурират изделието, а Здравната каса го изплаща. Голямата разлика в цената се разделя между доставчиците и лекарите, съобщи TV7.

Стенд за сърце, медицинска апаратура, която се покрива изцяло от НЗОК, струва около 100 евро в страните от ЕС. В България обаче Здравната каса плаща 600 евро за него. НЗОК разполага с бюджет от 76 милиона лева за медицински изделия, като 36 милиона от тях са само за стендове. Ако изделията се получаваха на реалната им цена, която плащат другите страни в ЕС, за купуването им щяха да са необходими само 6 млн. лв.

От НЗОК увериха, че с обявената нова процедура от април 2014 г. ще имаме по-ниски цени на някои медицински изделия. Законът изисква всеки търговец, желаещ да продава у нас, задължително да регистрира изделието и цената му в регистър, който ще се попълва до юни 2014 г. Регулацията, която липсва при медицинските изделия, лесно може да се въведе на същия принцип, на който са лекарствата, но поради нежелание това не се случва. Проблемът е, че по този начин се защитават лобистките интереси на търговци и вносители, а не на пациентите, заявиха Д-р Пламен Таушанов (Българската асоциация за закрила на пациентите) и д-р Димитър Ленков (секретар на Българския лекарски съюз).

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2442 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ИВАН

2013.12.10 | 18:44

5
АХЧИЕВА ПРОСТО ВЪРШИ МЕДИЙНИТЕ ДАЛАВЕРИ НА МАФИЯТА НА ИМПЛАНТИТЕ ШЕФОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ

2013.12.10 | 17:18

4
е какво стана,веднъж вземат заплата,втори път от пациентите на ръка,трето от такива далавери .сигурно има и още начини които ще излязат някой път.и пак не им стигат.аз мисля че те си докарват доходи колкото и навън но постоянно се оплакват

2013.12.10 | 17:18

3
АЗ НЕ МОГА да разбера какво се правят на изненадани всички в този сектор,тъй като още миналият месец по БНТ,ВАЛЯ АХЧИЕВА разкри тази далавера.И всички видяхме по ТВ-екрана как г-жа Тодорова поиска всички разследвания по тази далавера,но тя не каза нищо оттогава какво е предприела.Най много се е злоупотребявало със стендове и импланти,на митницата пристигат с пр.60лв,,а после чрез касата цената става 6 пъти по висока.АХЧИЕВА тогава ясно каза,че докторите са източили с 30 млн.КАСАТА.

2013.12.10 | 17:17

2
Само не разбирам кой в тази държава трябва да отговаря за тези нарушаване,като се обогатяват търговци,аптеки,болници,и източване от касата.Кой трябва да прекъсне тази порочна практика?Защо ще се чака следващата година?КОЙ ДА ПИТАМЕ,КОЙ ДА СПРЕ ТОВА КРАДЕНЕ,грубо казано.
Илиев

2013.12.10 | 17:17

1
Това са пълни глупости. Касата плаща на болниците цената на пътеката която е фиксирана и е определена в рамковия договор в началото на годината. Ако цената на пътеката е 1000 лв касата плаща точно толкова на болницата независимо дали разходите на болницата са 100лв или 2000лв. Т.е. дали болниците купуват консумативи за 600 евро или за 100 евро те пак получават едни и същи пари от касата за лечението на пациент по дадена пътека.

Добави коментар

Водещи новини