Колко опасна е хранителната добавка тартразин?

Pixabay
share

Е102, известен още като тартразин, е синтетичен оцветител, който се използва в хранителната индустрия за придаване на ярко жълт цвят на различни продукти. Той се използва в много храни и напитки, включително бонбони, напитки и десерти. В последните дни обаче редица статии заговориха за вредата от тази добавка.

"Този оцветител е доста добре проучен и да се вдига някаква паника около него е неуместно. Това е синтетична добавка, но досега няма някакви индикации, че тя може да бъде опасна за човешкото здраве", каза д-р Сергей Иванов, от асоциация "Активни потребители" в ефира на "България сутрин".

Потребителите могат да се информират за наличието на Е102 в хранителните продукти, като внимателно четат етикетите на опаковките. Всеки продукт, съдържащ тартразин, трябва да го посочва с неговия код (E102). Важно е да се знае, че производителите са задължени да посочват всички използвани добавки, така че потребителите да могат да направят информиран избор при закупуване на храни.

Д-р Иванов поясни пред Bulgaria ON AIR, че тартразинът не е непременно опасен, когато се използва в препоръчителните количества. Той обаче подчерта, че всеки оцветител, включително тартразин, трябва да бъде ясно посочен на опаковките на хранителните продукти, за да могат потребителите да направят информиран избор. Важно е да се знае, че различните държави имат различни регулации и лимити за употребата на синтетични добавки.

Българинът изхвърля по 100 кг храна годишно

Водещи новини

Още новини