Складове задържат инсулините, които се намират най-трудно в аптеките

Novini.bg/ Canva
share

Трите вида инсулини, които се намират най-трудно в аптеките по сигнали на пациенти, се задържат в складовете на фирмата вносител. 

Това показва анализ на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, направен на базата на справка от Агенцията по лекарствата за периода от ноември миналата година до януари тази година.

Родители алармират за недостиг на 10 медикамента

"Де факто от тези, цитирани от Изпълнителната агенция по лекарствата в неделя вечер над 64 000 опаковки от трите проблемни инсулина, се оказва, че близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. 3044 са опаковките, които са разпределени в четирите големи търговци на едро с лекарства. Тезата, която ние вчера застъпихме в медиите, че количества не се задържат при търговците на едро, особено с обвинението, че ги чакат да падне заповедта, за да бъдат изнесени, е доказано невярно от справката, която получихме от ИАЛ по ЗДОИ", обясни Боряна Маринкова, председател на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Следобед от здравното министерство ще дадат информация за ситуацията с недостига на инсулин и мерките, които могат да се предприемат. 

Забраната за износ на инсулинови лекарства изтича на 29 февруари. 

Водещи новини

Още новини