Родители алармират за недостиг на 10 медикамента

  • 25 февруари 2024 13:35

  • 1095
  • 2
Родители алармират за недостиг на 10 медикамента
© pixabay

Поредица от сигнали за липса на инсулин, информира Нова телевизия.

 Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите лекарства. Въпреки забраната за износ, около 10 медикамента продължават да са дефицитни - и изчезват за часове, след като бъдат доставени в аптеките. Наши екипи направиха проверки в няколко града. Потърсихме отговори и от министерството на здравеопазването. 

Борислав Герганов търси инсулин за детето си в поредната аптека в Ловеч. Но удря на камък.

"Директно ни излъгаха, идвал съм много пъти, вече съм се отказал да търся в град Ловеч", обясни той.

Освен "Актрапид" и "Тресиба", дефицитен се оказва и трети вид инсулин – "Фиасп". Проверяваме може ли тези лекарства да се намерят в друг по-голям областен град – Пловдив.

Оказва се, че имат само второто. А според фармацевти - те искат също да помогнат, но нямат наличност.

"Около нас няма държава, в която да има липса на инсулин. Надявам се да не стане така да тръгнем да обикаляме да търсим в съседни на нас държави", сподели Елисавета Котова.

Изтича забраната за износ на инсулин

Според здравното министерство обаче проблемът е в цяла Европа. Проверки за трите медикамента правим и в София. Намираме по 1 опаковка от две от тях.

Николай Костов разкрива, че единични опаковки се получават с много големи молби, а по складовете получават отказ. По-малко от седмица преди да изтече забраната за износ на инсулин, решение на министерството за удължаване на този срок няма. 

Според вносителите на лекарства решението не е в износа – а в законодателни промени.

"Трябва да има един забранителен списък – не на 65% задържане, а на 100% , те трябва да бъдат увеличени, за да не се налага на министъра да издава нова и нова забранителна заповед", смята Аделина Любенова.

Последните проверки на Агенцията по лекарствата през февруари показват, че от трите лекарства, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно нашата проверка в няколко аптеки в 3 областни града установява наличие на едва 3 от тях. Парадокс, с който продължават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.

"В София, в Пловдив, в Търново няма – във Враца сме намерили 2 аптеки, където има почти винаги", отбеляза Герганов.

Последвайте канала на

Калина Христова
1095 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.25 | 17:09

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФИНЕ

2024.02.25 | 16:37

1
ША ВА ИЗБИЯ ЕЙ...ЛЕЖАЛ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....И СЪМ ДУХАЛ НА НАЙ ГАДНИТЕ ЦИГАНИ 76 НАБОР.....МЯУУУУУ...ПРЪЦ......

Добави коментар

Водещи новини