Фармацевт за липсващите лакарства: В рамките на месец очакваме нормализация

БТВ
share

„В рамките на следващия месец очакваме да се нормализират доставките. Не мога да гарантирам, че няма да изскочат нови откази, защото говорим за висока грипна вълна. Недостигът на лекарства е общоевропейски проблем. Трябва да сме търпеливи“, каза Аделина Любенова, магистър-фармацевт, председател на Инициативния комитет от магистър-фармацевти.

По думите ѝ обаче е възможно да има нови откази за доставки на лекарства заради високата грипна вълна. Проверка на bTV показа, че липсват животоспасяващи лекарства за бременни като „Фраксипарин“ и „Клексан“. Аделина Любенова коментира ситуацията така: 

„В България квотите специално на „Фраксипарин“ и „Клексан“ са регулирани. Количествата са ясни, но необходимостта от тези лекарствени продукти в един момент става по-висока“. 

Асоциация: Обмисляните законови промени няма да решат проблема с недостига на медикаменти

Според нея проблемът е, че болестността се е увеличила и затова са нужни промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

„Борбата е да се заявят по-големи квоти за България и това е работа на производителите. В момента имаме грипна вълна, а в същото време има COVID. Оттук насетне болниците използват голямо количество от тези фраксипарини и клексани, които влизат в България и за аптечната мрежа остават по-малки количества“, каза още Аделина Любенова.

По думите ѝ износът на лекарства продължава. Затова е важно голяма част от липсващите лекраства да влязат в забранителния списък. 

Водещи новини

Още новини