Египет одобри за спешна употреба лекарството срещу ковид "Евушелд" на "АстраЗенека"

pixabay
share

Агенцията по лекарствата на Египет одобри за спешна употреба лекарството за превенция на ковид "Евушелд" ("Evusheld") на "АстраЗенека", съобщи в. "Ал Ахрам".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Препаратът, познат също като AZD7442, е комбинация от две моноклонални антитела.

Одобрението следва договора за поръчка на "Евушелд", подписан от "АстраЗенека" и египетската лекарствена агенция през декември м.г. Фармацевтичната компания уточни, че първите дози от медикамента се очаква да бъдат налични в Египет в идните седмици.

Египет получи един милион дози от ваксината на "АстраЗенека"

Целта е да бъдат защитени най-уязвимите, при които липсва адекватен имунен отговор след ваксинация срещу КОВИД-19 заради съществуващи заболявания, пациенти на химиотерапия, на хемодиализа, хора с имуносупресия.

"Египет е една от първите държави, които подписаха договор за доставка на нашето ново лекарство с продължително действие, базирано на антитела. "Евушeлд" ще играе важна роля в борбата срещу пандемията от КОВИД-19, като предпазва от развиване на симптоми и осигурява дълготрайна защита," заяви директорът на "АстраЗенека" за Египет Хатем Уердани.

Като част от глобалните усилия за справяне с пандемията до момента "АстраЗенека" е доставила на Египет над 16.7 милиона дози ваксина срещу ковид, допълва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини