Създават "супер ваксина" срещу COVID-19?

Getty Images (архив)
share

Анализи от предварителни изследвания показват, че най-новата ваксина срещу коронавируса, която ще съдържа наночастици от феритин (Spike Ferritin Nanoparticle, SpFN), не само изгражда силен имунен отговор, но и също така може да провокира защита срещу всички варианти на щама SARS-CoV-2, както и срещу други коронавируси.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Проучванията са в напреднал етап и все още се очакват окончателните резултатите от клиничните изследвания от Фаза II и III.

Стратегията ни е да разработим изцяло нова технологична ваксина – панкоронавирус, която да осигурява висока степен на защита, ефикасност и да бъде устойчива не само спрямо различните варианти на коронавируса, но и срещу други щамове на болестта, споделиха учени от Военния медицински институт "Уолтър Рийд" в САЩ, които са ангажирани със създаването на новата формула.

Ваксината, която е била приложена върху примати, е отчела високи нива на антитела срещу COVID-19, а резултатите вече са публикувани в Science Translational Medicine.

Вирусолог: Изготвя се ваксина за всички варианти на COVID

Препаратът на военните се разработва вече близо две години, след като американската армия направи първото секвениране на ДНК на вируса SARS-CoV-2 в началото на 2020 г.

Началникът на Отдела по инфекциозни заболявания към "Уолтър Рийд" – д-р Кейвън Моджарад, посочи, че постигнатите резултати от клиничните изследвания, проведени в началото на тази година, са "обнадеждаващи".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини