"Пфайзер": Разработваме ваксина срещу "Омикрон". "Модерна": До пускане на нов препарат може да минат месеци

Getty (архив)
share

"Американската компания "Пфайзер" разработва ваксина срещу най-новия щам на COVID-19 "Омикрон", това каза нейният генерален директор Алберт Бурла, предаде Би Би Си.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1286

По думите на ръководителя на фирмата съществуващите към този момент препарати може да са по-малко ефективни за предпазването от тази разновидност на коронавирусната инфекция. "Във връзка с това са необходими нови ваксини", допълни той.

"Ние стартирахме процеса по създаването на новата ваксина още в петък. Тогава ние моделирахме ДНК-матрица на новия щам, което е първата крачка към създаването на средство за предпазване от COVID-19. Според мен ние ще имаме първите резултати след по-малко от 100 дни", каза още Бурла.

СЗО: Омикрон ще се разпространи в целия свят

От своя страна генералният директор на друг разработчик на ваксина срещу коронавирусната инфекция - компанията от САЩ "Модерна" Стефан Венсал заяви, че са необходими най-малко две седмици, за да се установи доколко препаратите, с които светът разполага  в момента, са ефективни по отношение на "Омиркон". "Ето защо вероятно до масовото пускане на новия препарат може минат месеци", каза той.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1286

Водещи новини

Още новини