Бионтех тества ефекта на ваксината си срещу новия вариант на COVID-19

Getty (архив)
share

Германската компания Бионтех заяви в петък, че тества ефективността на своята ваксина , разработена съвместно с американския гигант Пфайзерr, срещу новия южноафрикански вариант на COVID-19,  за да помогне да се определи дали ваксината бъде преработена, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

От Бионтех добавиха, че очакват допълнителни данни от лабораторните тестове най-късно до две седмици.

"Разбираме загрижеността на експертите и незабавно започнахме изследване на варианта B.1.1.529“, заяви германската биотехнологична фирма.

"Очакваме повече данни от лабораторните тестове най-късно до две седмици. Тези данни ще предоставят повече информация за това дали B.1.1.529 може да бъде "избягващ ваксината вариант", който може да изисква корекция на нашата ваксина, ако вариантът се разпространи в световен мащаб“, добавиха от компанията.

Новият африкански щам на COVID-19 вече е в Европа

Избягващите варианти на коронавируса са тези, които избягват целевия имунен отговор, предизвикан от ваксинацията. Ако е необходимо, Пфайзер и Бионтех ще могат да преработят тяхната иРНК (mRNA) ваксина в рамките на 6 седмици и да доставят първоначалните партиди в рамките на 100 дни, посочиха от фирмата.

Властите по целия свят реагираха с тревога в петък на новия вариант, засечен за първи път в Южна Африка, като ЕС и Великобритания са сред тези, които започнаха да затягат граничния контрол, докато учените се опитват да разберат дали мутацията на коронавируса е устойчива на наличните ваксини.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини