Д-р Симидчиев: Трябва да разберем защо хората у нас не искат да се ваксинират

БНТ
share

Надявам се да имаме едно спокойно лято и да овладеем есеннните вълнички, ако има такива. Това, което трябва да се направи, е да изследваме защо част от хората не желаят да се ваксинират, поради което мисля, че ще трябва разяснителна кампания. Едва тогава ще имаме една доста по-спокойна есен, защото ще бъдем защитени. Това коментира в предаването "Още от деня" в ефира на БНТ пулмологът и бивш депутат от 45-ото Народно събрание д-р Александър Симидчиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

По думите му намаляването на новите случаи се дължи на противоепидемичните мерки, по-високите температури и излизането на хората от затворените помещения.

Вирусът се предава от човек на човек. Пролетно-летният период е време, при което хората повече прекарват навън. Но все пак, когато се отварят някои от местата с висока концентрация на хора, заболеваемостта се увеличава, напомни д-р Симидчиев.

Според него е трябвало властта у нас да действа по-последователно в овладяването на пандемията.

Математикът проф. Николай Витанов с коментар за COVID обстановката в страната

,,Имаше неща, които не трябваше да бъдат направени по този начин, имаше и действия, които можеха да се направят по-добре. Със сигурност решенията са били взимани политически, но препоръките са били медицински'', отбеляза д-р Симидчиев по адрес на бившия Национален оперативен щаб.

Ключовото е поведението на индивидите като общност. Ние не направихме нищо като медицинска и политическа общност да информираме хората за пандемията и след това за ваксините. Част от политическите структури имаха свръхреакция към този вирус и не можеше да се намери решение за ваксините. Ако ние слушаме медицинския разум и науката, винаги ще имаме правилното поведение и ще се справим. Различни гледни точки може да има, но не и различни факти, обясни лекарят.

Д-р Александър Симидчиев: Пандемията стихва

Той увери още, че ваксинацията е безрискова.

Ваксинирането е безопасно, тъй като то е с много по-ниски рискове от преболедуването. Ако ваксинираме цяла България, може двама-трима души да загинат, а между 6 и 30 души да развият странични ефекти. Ваксинацията е нещото, което е спасило човечеството. Трябва да се види от какво се притесняват хората и да се говори разбираемо и спокойно с тях, смята д-р Симидчиев.

МЗ благодари на всички граждани, които се ваксинираха в парка

,,Между осем и дванайсет месеца е трайността на имунния отговор. Когато човек преболедува и след това се ваксинира, след това получава по-траен имунен отговор'', посочи в заключение той и обяви, че възнамерява да продължи с политическата си кариера, тъй като има и други законотворчески идеи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини