Танзанийски експерти казаха, че ваксините срещу COVID са безопасни

Getty Images/Guliver (архив)
share

Експерти, назначени от новия президент на Танзания Самия Сулуху Хасан, обявиха ваксините срещу КОВИД-19 за ефективни и препоръчаха страната им да се присъедини към международната програма за споделяне на ваксини КОВАКС, пореден признак, че официалният скептицизъм в Танзания по въпроса за пандемията отслабва, предаде Ройтерс и БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Препоръките на комисията по въпросите на коронавируса, съставена през април от Хасан, бяха дадени от председателя на комисията на пресконференция в Държавния дом в Дар ес Салам.

Нов вариант на COVID-19 бе открит при пътник от Танзания

В другите си препоръки експертите предложиха правителството да публикува точна статистика за болестта и призова преди да бъдат използвани, всякакви алтернативни лекарствени средства първо да минават проверка дали отговарят на медицинските стандарти.

Засега не ясно какво смята да прави президентът с препоръките. По-късно днес Хасан направи изказване на друга обществена проява, но в него тя не спомена нищо за КОВИД-19.

Препоръките са пореден признак за все по-действен подход от страна правителството за справяне с разпространението на заболяването след смъртта през март на президента Джон Магуфули, който омаловажаваше рисковете от болестта.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини