Бурни коментари след отказа на Бразилия да одобри руската ваксина

getty images
share

Отказът на Бразилия да одобри руската ваксина "Спутник V" предизвика много коментари по целия свят. Препаратът е одобрен в десетки държави и решението на учените в Бразилия беше донякъде неочаквано. Още повече, южноамериканската страна има голяма нужда от имунизация на населението.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Но петимата учени в борда на държавния регулатор Анвиса гласуваха единодушно. Според тях руската ваксина има недостатъци, които не могат да бъдат пренебрегнати. Липсвала и документация за изпитванията и нейната безопасност. 

Бразилия съобщи за 42 980 нови случая на коронавирус и 1657 починали

Руският фонд за инвестиции, който произвежда "Спутник V", се противопостави на мнението на бразилските експерти. А спорът върви, докато Европейската агенция за лекарствата проучва ваксината за евентуална употреба в Евросъюза.

"В случая със "Спутник V" критичният пункт, който наблюдавахме, беше наличието на аденовирус, който се възпроизвежда. Това е вирусът, който трябва да служи, само за да внесе генетичния материал на коронавируса в клетките и да провокира имунна реакция. Вместот това, той се размножава. Това е сериозен пропуск", смята Густаво Мендес - експерт в бразилския регулатор

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини