Богдан Кирилов сподели кое ще ускори ваксинационния процес у нас

Булфото (архив)
share

Днес започна третата фаза на националния ваксинационен план, обяви изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, след като днес в "Пирогов" започна ваксинацията с ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19. В третата фаза са включени служители на критично важна за държавата инфраструктура.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

,,Днес ще бъдат ваксинирани и служители на "БулБио", които отговарят за приемането, съхранението и разпределението на ваксините и тяхната роля е изключително важна'', обясни Кирилов.

Той посочи, че ще бъдат включени и представители на ЦИК, РИК и СИК. Кирилов отбеляза, че правителството е осигурило дози за всички желаещи от комисиите да бъдат ваксинирани, така че да бъде гарантиран безопасен изборен процес.

С "АстраЗенека" започна третата фаза от имунизирането срещу COVID-19

Официалната информация в указанията за ваксината е, че няма възрастови ограничения, може да бъде поставена на всички над 18 години, каза в отговор на въпрос директорът на агенцията по лекарствата.

Той обясни също, че ваксината на "АстраЗенека" дава възможност за по-голяма гъвкавост, тъй като втората доза може да се поставя в рамките на 4 до 12 седмици и затова всички дози, които пристигат, могат да бъдат прилагани.

Проф. Балтов: За две седмици ще може да се поставят 300 хил. дози от "АстраЗенека"

Това ще ускори ваксинационния процес. Утре на заседание на ваксинационния щаб ще се вземе решение по този въпрос, както и за разпределението на ваксините, допълни Кирилов.

По-късно днес имунизации ще бъдат направени и в УМБАЛ "Александровска". Вчера вечерта в България пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини