Д-р Симидчиев: Хората трябва да бъдат убедени, че трябва да се ваксинират

Novini.bg
share

Първата фаза аз виждам с предизборни срещи и, ако не се спазват противоепидемични мерки, това ще донесе риск. Хората, които бъдат ангажирани в изборния процес, ще бъдат изложени на риск не по-малко от хората на първа линия, това е втората фаза. В третата фаза, след самите избори, отново ще има струпване на хора, които ще броят бюлетините, което пък отново крие големи рискове за разпространение на заразата. Това сподели пулмологът д-р Александър Симидчиев по време на срещата на президента Румен Радев със здравни експерти относно безопасното провеждане на парламентарните избори в условията на пандемия от COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

,,По темата за ваксините ще изкажа малко по-различно мнение от колегите, които говориха преди мен. Самите ваксини отговарят на различни условия. Трябва да се стремемим максимално да ограничим скоростта на разпространение на вируса. Дали това ще бъде чрез мерки, дали чрез ваксиниране... Вирусът мутира и колкото повече това се случва, толкова повече ваксините няма да действат. За мен има проблем с цялата информация около пандемията. В обществото има голямо разделение по темата за ваксините и това според мен се дължи на противоречивата информация, която се разпространява у нас. Хората трябва да бъдат убедени, че трябва да се ваксинират'', допълни специалистът.

Проф. Андрей Чорбанов: Няма инвестиция от държавата за разработване на ваксина

В науката и най-вече в медицината никога няма 100% сигурност. Аз лично бих искал да имам повече време, за да отговоря на поставените въпроси днес. За мен най-важното е да има разяснителна кампания за ползите от ваксинирането. Трябва да се мисли и за логистиката при приложението на ваксините. Задължително е да постигнем консенсус и трябва да приложим тази ваксина, която може да се използва най-бързо, за да се спре разпространението на този вирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини