Единствено витамините и минералите, които се съдържат в растителната храна, а не в хранителните добавки удължават живота и намаляват риска от преждевременна смърт. Това заключиха учени от университета Тъфтс в Масачузетс, съобщи Лайв сайънс.
Те са анализирали резултатите от изследване, обхванало 27 хиляди американци на възраст 20 и повече години. Участниците били интервюирани какво са консумирали през последните 24 часа и дали са приемали хранителни добавки през предишните 30 дни. Здравословното им състояние било проследено в рамките на 6 години. За този период умрели 3600 души, включително 945 от сърдечни болести и други 805 от рак.
Оказало се, че хората, които приемат достатъчно количество магнезий, калий, витамини А и К, цинк и мед, са с по-малък риск от смърт в сравнение с участниците, които приемали недостатъчно количество минерали.
Ефектът обаче се наблюдава единствено у онези, които са ги приели с храната, а не посредством хранителни добавки.
Освен това приетото посредством хранителните добавки прекомерно количество калций (1000 милиграма дневно) увеличило риска от рак.